diversmarket.ro Web analytics

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe despre cookies click aici

Avantajele și dezavantajele siguranțelor automate

Posted by Divers 31.03.2021 0 Comment(s) Diverse,

Siguranțele automate (denumite și întrerupătoare de circuit) sunt înlocuitoarele siguranțelor fuzibile de generație veche. Spre deosebire de siguranțele fuzibile, acestea ocupă mai puțin spațiu, sunt mult mai eficiente și mai practice, întrucât după declanșare, acestea pot fi resetate cu ușurință fără a fi nevoie să înlocuiți duzele arse.

 

Asta deoarece în cazul siguranțelor fuzibile, supraîncărcarea unui circuit determină topirea elementului fuzibil și întreruperea curentului, iar în cazul siguranțelor automate, supraîncălzirea va determina declanșarea unui comutator intern, iar pentru a reporni circuitul electric, tot ce trebuie să faceți este să reporniți comutatorul.

 

Cu toate acestea, proprietățile lor nu se termină aici. Mai jos veți afla mai multe despre caracteristicile siguranțelor automate, tipurile de siguranțe automate, precum și avantajele și dezavantajele acestora.

Caracteristicile siguranțelor automate

Siguranțele automate asigură două tipuri de protecții: protecția la suprasarcină, atunci când protejează instalația de posibilele pericole determinate de supraîncărcare și protecția la scurtcircuit, când disjunctorul siguranței automate protejează instalația de posibile incendii provocate de un scurtcircuit.

 

Siguranțele automate au două principii de operare. Primul principiu se referă la structuri care au încorporat un electromagnet. Acest electromagnet dezvoltă o forță magnetică, care crește în funcție de creșterea curentului în circuitul electric. Atunci când forța magnetică în cauză atinge anumite limite, apar condiții de defecțiune a lanțului. Pe de altă parte, al doilea principiu al operării automate a siguranțelor implică utilizarea unei benzi bimetalice. Într-un astfel de mecanism, când curentul în circuit crește, temperatura în banda bimetalică crește. În prezent, preferința este pentru întreruptoare care conțin ambele mecanisme descrise mai sus. Aceste siguranțe combinate automate sunt mult mai flexibile în ceea ce privește respectarea cerințelor utilizatorilor și a caracteristicilor circuitului electric. 

Principalele tipuri de siguranțe automate

După denumire ne putem da seama că aceste siguranțe asigură protecția unui circuit întrerupând doar un singur conductor din circuitul respectiv. 

 

Dezavantajul siguranțelor monopolare față de cele bipolare este că ocupă un spațiu dublu atunci când sunt conectate în tablourile electrice, deoarece sunt necesare două astfel de siguranțe pentru un circuit. Un alt dezavantaj îl constituie când, de exemplu apare un scurt, 80% din cazuri se declanșează doar o singură siguranță (din cele două) folosite pentru circuitul respectiv, fie că e vorba de cea atașată pe fază sau cea pe nul.

 

Siguranțele bipolare sunt constituite de fapt din două corpuri montate împreună, ocupând în tablou un singur spațiu al unui singur modul. Acestea sunt mult mai practice față de cele monopolare întrucât înlătură nevoia de a utiliza o bară de nul, pe lângă cea obișnuită de împământare.

 

Siguranțele tripolare sunt utilizate cu precădere în instalațiile electrice trifazice (380V). Acestea oferă protecție pentru toate cele 3 faze precum și pentru nul.

 

Deși considerate de mulți specialiști o variantă mult îmbunătățită a siguranțelor fuzibile, siguranțele automate pe lângă avantaje au și câteva dezavantaje:

  • Avantaje:

    •  Siguranțele automate nu presupun înlocuirea unei componente de fiecare dată când are loc supraîncărcarea circuitului electric; pentru repornirea acestuia este suficient să reporniți siguranța cu ajutorul comutatorului.

    • spre deosebire de siguranțele fuzibile care în principiu trebuie verificate fiecare în parte pentru a localiza siguranța arsă, în cazul siguranțelor automate vă va fi foarte ușor să descoperiți la o simplă privire siguranța care a determinat întreruperea curentului electric.

    • repornirea alimentării cu curent electric se realizează mult mai rapid decât în cazul siguranțelor fuzibile.

  • Dezavantaje 

    • Siguranțele automate sunt mai sensibile la mișcare și pot produce oprirea curentului electric și din motive care nu țin de supraîncărcarea circuitului.

    • Costurile de achiziție și de întreținere sunt mult mai mari în cazul siguranțelor automate decât în cazul siguranțelor fuzibile.

    • Siguranțele fuzibile sunt mai potrivite pentru dispozitivele sensibile, oferind o protecție mai ridicată față de siguranțele automate.

Trebuie menționat că siguranțele automate nu pot fi folosite pentru orice tip de circuit electric, ele fiind preferate mai ales în cazul rețelelor electrice moderne de joasă tensiune. Dacă sunteți interesat de achiziționarea de siguranțe automate și de dispozitive și accesorii auxiliare pentru acestea, vizitați magazinul online DiversMarket!