diversmarket.ro Web analytics

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe despre cookies click aici

Componentele instalatiei electrice

Posted by Divers 04.08.2021 0 Comment(s) Materiale electrice,

Instalatia electrica este esentiala pentru confortul unei case. Aceasta faciliteaza atat iluminarea spatiului de locuit, fie ca vorbim de cel interior sau de exterior (pe terasa ori balcon), cst si alimentarea a numeroase aparate electrocasnice (frigider, aragaz, masina de spalat) sau de uz personal (uscator de par, spre exemplu). Primul pas in realizarea unei instalatii electrice este intocmirea unui proiect, ce trebuie sa fie neaparat realizat de catre un expert in domeniu. 

Este important sa se ia in calcul consumul principalelor aparate ce consuma electricitate, dar si alte posibile aparate. Astfel se determina capacitatea necesara instalatiei – ea nu trebuie nici subdimensionata, pentru ca suprasolicitarea ei poate duce la accidente si incendii grave. In acelasi timp, ea nu trebuie nici supradimensionata, deoarece acest lucru presupune cheltuirea unor sume inutile pe surplusul de materiale. 

Panou de sigurante 

Exista 2 tipuri principale de sigurante, cunoscute si sub numele de disjunctoare – sigurante normale si sigurante automate.

Desi mai scumpe decat cele normale, acestea din urma ofera o mai mare stabilitate si securitate pentru circuitul electric in care sunt utilizate. Practic, ele au o bobina care verifica permanent echilibrul dintre faza si nul, iar in cazul unei probleme, deconecteaza automat curentul.

Pragul superior la care aceste sigurante intrerup curentul este de 30 mA, avand in vedere faptul ca pentru corpul uman, curentul peste 50 mA este periculos. Prin aceasta proprietate, disjunctoarele automate ajuta la prevenirea unui accident, adica electrocutarea unei persoane, precum si a incendiilor cauzate de un scurtcircuit. 

Contorul electric

Instalatia electrica interioara intr-o casa noua nu ar fi completa fara un contor electric.

Acesta este montat intre coloana si tabloul cu sigurante al instalatiei electrice si are rolul de masurare si inregistrare a consumului de energie electrica. Contorul este montat, de obicei, la intrarea in locuinta.

Conductori

Atunci cand vine vorba despre conductorii unei instalatii electrice casnice, exista doua optiuni predominante: cei de 1.5 mm destinati iluminatului si cei de 2.5 mm.

Rolul lor este cat se poate de simplu: conduc curentul electric prin cablu, pentru a ajunge la consumatori. 

Conductorii sunt realizati din materiale care au o rezistenta electrica foarte buna, rezista la coroziune si de asemenea rezista foarte bine la temperaturi mici. Acestia sunt sub forma de sarme trefilate, bare sau placi si pot fi izolati sau neizolati. Cele mai populare materiale pentru realizarea conductorilor sunt cuprul si aluminiu. Pentru situatiile in care este nevoie de o rezistenta mecanica mare se pot folosi si bronzul, alama sau otelul.

Duze de ramificatie pentru instalatia electrica

Duzele de ramificatie sunt acele elemente instalate in spatiile in care circuitele electrice se intalnesc, denumite noduri. Duzele se monteaza pentru innadirea a cel putin trei conductoare. Duzele sunt cele care se ocupa de realizarea legaturilor electrice intre sursa de alimentare si consumatori, dar si de legaturile intre nise, bloc si panoul electric.

Duzele sunt amplasate in zone ferite de umiditate, dar usor accesibile pentru a facilita interventii neprogramate in cazul unor eventuale probleme ale instalatiei.

Terminale

Atunci cand vorbim de terminalele din categoria instalatiilor electrice, exista 2 categorii principale: prize si intrerupatoare. Acestea sunt deosebit de importante in orice locuinta, deoarece permit utilizarea instalatiei electrice ce ilumineaza casa si pune in functiune aparatele electrocasnice (cum ar fi de exemplu cele mari – masina de spalat, frigiderul, televizorul, sau cele mici – uscator de par, epilator, router internet etc.).

 

Plasarea lori in casa sau in apartament trebuie gandita inca din faza de proiect, astfel incat sa poata fi asezata mobila si electrocasnicele mari in conformitate cu acestea. Ele vor fi alese in functie de buget, dar si de estetica pe care vi-o doriti in interiorul casei. 

 

Montarea optima a instalatiei electrice este necesara, pentru a te asigura ca toate aparatele electrice din locuinta vor functiona fara probleme si pentru a te proteja de evenimentele neprevazute, care ti-ar putea pune in pericol siguranta. Alege sa colaborezi cu o firma autorizata pentru aceasta operatiune si asigura-te ca toate elementele folosite corespund standardelor in vigoare.