diversmarket.ro Web analytics

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe despre cookies click aici

Conductorii electrici – caracteristici

Posted by Divers 25.03.2022 0 Comment(s) Diverse,

Un subiect binecunoscut electricienilor, insa de interes pentru publicul larg, este cel referitor la conductorii electrici - parte importanta din cadrul instalatiilor electrice. Cunoscute si ca materiale conductive, acestea ies in evidenta prin rezistenta mica pe care o prezinta la curentul electric care circula prin ele, fapt datorat proprietatilor acestora, despre care vom discuta in cadrul acestui articol.

Datorita structurii lor atomice, conducatorii electrici fac posibila miscarea usoara a electronilor prin ele, astfel fiind posibila transmiterea energiei electrice.

Exista mai multe forme sub care pot aparea conductorii electrici, reprezentate de material in conditii fizice specifice. Pe langa barele care nu au fost insa concepute sa cuprinda circuite electrice, amintim conductoarele unipolare sau multipolare. Acestea se folosesc cu succes pentru a conecta circuite electrice atat in zonele industriale, cat si in cele rezidentiale. Conductorul propriu zis are in interior fire, confectionate fie din cupru, fie din alte metale acoperite cu suprafata izolatoare.

Mai departe  vom avea in vedere caracteristicile materialelor conductive in stare pura, afland astfel care materiale conductive sunt utilizate cel mai frecvent in domeniul electric si care sunt motivele.

Conductorii electrici - caracteristici

Datorita conductorilor electrici si proprietatilor acestora, circulatia electrica poate trece catre conductor fara a provoca distrugeri sau deformari ale materialului. Iata care sunt cateva dintre caracteristicile cele mai importante ale acestora.

Conductivitate excelenta

Este foarte importanta conductivitatea electrica pentru ca doar astfel poate fi indeplinita cu succes functia de transport a energiei electrice. Potrivit Comisiei Internationale a Electrotehnicii din anul 1913, conductivitatea electrica a cuprului poate sa serveasca ca si referinta pentru a masura si compara conductivitatea altor materiale cu aceleasi calitati.

Maleabilitate

Este foarte important ca acestea sa fie maleabile, sa se poata deforma insa fara a se rupe. Este valabil atat in cazul unui conductor rigid cupru, cat si a unuia flexibil. Altfel spus, conductorii trebuie sa se comporte excelent avand in vedere ca sunt supusi curbelor.

Rezistenta crescuta

Deosebit de importanta este rezistenta la uzura pe care o prezinta cablurile conductoare. Acestea vor fi supuse la conditii de solicitare mecanica in mod constant. Amintim aici si temperaturile ridicate cauzate de circulatia curentului prin ele.

Despre cupru se stie ca este unul dintre cei mai buni conductori electrici din randul unor metale solide precum aluminiu, aur, argint, fier, etc. Astfel, acesta se foloseste cu succes in prezent avand functia de conductor electric intr-o varietate de aplicatii, incepand de la sectorul rezidential si pana la cel industrial. Se deosebeste prin echilibrul pe care il ofera intre conductivitate si costuri.

Mai mult decat atat, acesta este un material care ii permite sa fie atat conductor de calibru mic, cat si mediu. Poate fi vorba despre unul sau mai multe fire, asta depinzand de capacitatea curenta a sa.

Desigur, cele mai sus mentionate sunt doar cateva dintre caracteristicile conductorilor electrici. De departe se remarca materialul cupru, pentru calitatile sale excelente, dar si pentru avantajele financiare pe care le prezinta achizitia conductorilor. Astfel, o alegere in acest sens este mai simplu de facut.

Pentru ca este indispensabil ca accentul sa fie pus mereu pe calitate cand vine vorba despre astfel de articole destinate instalatiilor electrice, va recomandam gama de conductori de la Divers Market, unde veti gasi atat conductor flexibil cupru, cat si alte tipuri.