diversmarket.ro Web analytics

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe despre cookies click aici

Prize: sfaturi, avantaje si dezavantaje

Posted by Divers 01.06.2021 0 Comment(s) Materiale electrice,

In orice locuinta, prizele intermediaza accesul aparatelor electrice la reteaua de curent electric. Acest lucru se datoreaza fisei de curent existente in interior si a tensiunii de alimentare. La nivelul Romaniei, valoarea cel mai des intalnita a tensiunii de alimentare este de 230Vac in sistem monofazat. In plus, in ceea ce priveste curentul suportat, acesta este de 6A sau de 16A.

 

Numarul de prize recomandate intr-o locuinta

Daca locuinta ta este in faza de constructie si inca nu esti hotarat de pozitionarea prizelor, implicit mobilierul si alte electrocasnice, poti sa pui un numar minim dar, sa lasi loc pentru un viitor upgrade.

 

La o prima vedere, aceasta este numarul de prize necesar pentru o casa/apartament cu 3 camere:

 • Bucatarie – 6 prize;

 • Camara/debara – 2 prize;

 • Living – 4 prize;

 • Dormitor mare: 3 prize;

 • Dormitor mic: 2 prize;

 • Hol: 1 priza sau 2( depinde cat de lung este)

 • Bai – 0 (recomandam amplasarea unei prize pe peretele exterior al baii, astfel incat sa fie usor de conectat masina de spalat)

De asemenea, in functie de consumatorii pe care ii ai in fiecare camera, unele aparate electrocasnice (cele mari consumatoare de curent) au nevoie de prize individuale si circuit separat.

 • Exemple de consumatori mari: frigider, masina de spalat rufe, uscator de haine, masina de, spalat vase, plita electrica, cuptor electric, cuptoare cu microunde, radiatoare electrice, aparate de aer conditionat, cada cu hidromasaj;

 • Exemple de consumatori mici: televizor, aspirator, computer, laptop, imprimanta, fotocopiator, aparate radio, masina de cusut (daca e cazul), fier de calcat, prajitor de paine, friteuza, filtru de cafea, masina de tuns parul, uscator, ondulator etc.

 

Gama simpla sau gama modulara?

Poate fi o decizie grea in momentul alegerii prizelor: mergem pe gama clasica adica doza rutunda si fiecare dispozitiv intr-o doza sau alegem varianta modulara unde putem pune mai multe dispozitive intr-o singura doza. Depinde de simplitatea sau complexitatea instalatiei electrice si cat de multe prize ai in casa, de exemplu daca ai un numar mare de prize sfatul nostru este sa alegi o gama modulara care este mai compacta si permite incadrarea mai multor dispozitive in aceeasi doza.

 

Daca ai un numar mai restrans de prize, si nu ai grupaje de mai mult de 3 dispozitive atunci sfatul nostru este sa mergi pe varianta clasica care este mai ieftina si are o oferta mult mai larga in magazine.

 

Ca sa tragem o concluzie iti vom prezenta cateva avantaje si dezavantaje in cumpararea unei game simple si a unei game modulare.

 

AVANTAJE:

 • prize modulare: montare compacta, estetica si design bun, fixare foarte buna in doze;

 • prize doza rotunda: pretul mai mic, oferta mai variata, rapiditate in montaj;

 

DEZAVANTAJE:

 • prize modulare: ansamblu format din doza+suport+dispozitiv, pretul mai mare, informare atenta inainte de comandarea lor;

 • prize doza rotunda: ocupa mult spatiu pe perete, probleme cu fixarea in doze.

 

Sfaturi privind instalarea prizelor

Pentru a avea un aspect estetic, prizele se instaleaza in locuri cat mai ascunse, dar usor accesibile. Pozitia de jos a prizei este la 150 mm deasupra pardoselei, iar cea de sus este cea amplasată la 1,2 m deasupra pardoselei.

Intotdeauna sa montezi prize cu protectie impotriva copiilor. Chiar daca nu ai copii, poate ai rude sau vecini care vin in vizita, iar copiilor lor le vin idei nastrusnice.

 

Important: Pentru siguranta ta si a familiei tale, apeleaza la specialisti pentru orice interventie la reteaua electrica. Un electrician profesionist, repara/modifica/instaleaza in conditii de siguranta si conform normelor in vigoare.