diversmarket.ro Web analytics

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe despre cookies click aici

Siguranta la nivelul instalatiei electrice - rolul unui copex

Posted by Divers 06.05.2022 0 Comment(s)

Intregul proces de  executare a unei instalatii electrice, incepand de la proiectare si pana la finalizarea ei, presupune o multime de etape ce vin fiecare cu provocari diverse pentru specialisti. Experienta in domeniul instalatiilor electrice este esential, mai ales ca siguranta este un principiu de baza. Astfel, proiectarea si realizarea unei instalatii electrice, indiferent de specificul spatiului unde se efectueaza aceasta, trebuie sa fie avute in vedere de persoane cu studii de specialitate, dar si experienta practica intrucat diversi factori vor fi avuti in vedere.

Pentru a beneficia de o siguranta inalta la nivelul instaltiei electrice, este necesara utilizarea unor tuburi speciale, denumite copex, ce indeplinesc intocmai acest rol.

Tuburile copex - ce rol indeplinesc in cadrul instalatiei electrice?

Firele propriu zise care se folosesc pentru a alcatui instalatia electrica in ansamblu nu se monteaza niciodata direct pe perete. Este recomandata utilizarea unor tuburi de protectie flexibile, care sa le izoleze. Acestea pot fi confectionate din material plastic sau din metal, dupa caz. In mod generic, denumirea atribuita acestora este de tuburi copex.

Acolo unde este deci necesara inlocuirea unui fir, in cazul unei instalatii deja realizate, nu va mai fi necesara spargerea peretelui, un deranj destul de mare. Este mai mult decat suficienta cunoasterea traseului pe care o are tubul pentru a face interventia necesara.

Instalarea si utilizarea propriu zisa a tubului copex metalic sau de plastic, dupa caz, in conditii de siguranta deplina, trebuie sa tina cont de mai multi factori. Gasiti mai jos cateva recomandari in acest sens!

→ solicitati intotdeauna ajutorul unui electrician cu experienta, ce detine autorizatie!

→ tineti cont de planurile de montaj, urmariti corespunzator traseele pe care proiectantul le indica, dar fara a face abstractie de amplasarea ulterioara diverselor corpuri decorative sau de mobilier pe care le aveti in plan.

→ intotdeauna pastrati planurile traseelor aferente tuburilor copex. In acest mod veti sti exact unde trebuie sa interveniti daca este necesar, respectiv la ce zona a peretelui trebuie sa fiti atenti cand montati diverse corpuri sau efectuati alte lucrari.

In conditiile in care faceti personal cumparaturile pentru instalatia electrica, in functie de comanda electricianului cu care colaborati, asigurati-va ca alegeti produsele potrivite pentru lucrarea ce urmeaza a fi executata. In ceea ce priveste copexul metalic, exista dimensiuni variate dintre care sa alegeti - asa cum le regasiti si in magazinul nostru Divers Market.

Recomandam copexul confectionat in metal pentru ca este o solutie mai potrivita in cazul unor aplicatii ce presupun temperaturi ridicate, respectiv acolo unde e nevoie de rezistenta chimica. Bineinteles, si aceste copexuri sunt de mai multe tipuri, deci materialul va avea la baza procese de productie variate, in functie de domeniul de utilizare.

In principiu veti gasi pe piata de profil copex metalic standard, dar si pentru cabluri cu rezistenta mare la coroziune (acestea avand invelis din PVC), pentru conductori etans la lichide avand clasa de protectie IP86 - ce se adreseaza mediilor umede.

Ideea pe care incercam astfel sa o subliniem este ca mai multi factori trebuie luati in considerare atunci cand alegeti copexul. Nu este suficient deci ca acesta sa fie metalic, ci sa se incadreze si in alti parametri.

Avand in vedere astfel de informatii, va va fi mult mai usor sa cumparati copexul potrivit, pentru a efectua o instalatie electrica ca la carte - sigura si durabila.