diversmarket.ro Web analytics

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe despre cookies click aici

Sigurantele electrice automate - pasi spre mai multa siguranta

Posted by Divers 06.07.2022 0 Comment(s) Materiale electrice,

Dispozitive electrice indispensabile atat in spatiile casnice, cat si industriale sau de orice natura, sigurantele sunt cele care ofera omului protectie contra electrocutarii, a incendiilor si a altor pericole asociate curentului electric.

Fara nici o indoiala, acestea reprezinta unul dintre mecanismele de importanta majora din orice locuinta. Cele care fac energia electrica practicabila si in case, apartamente, etc., sigurantele potrivite elimina cu succes riscurile generate de problemele de cablare sau defectiunile echipamentelor. Incendiile pe care le-ar putea cauza acestea ar fi majora. O dimensionare corecta a lor este solutia pentru a asigura protectia necesara in caz de scurtcircuit si de suprasarcina.

Oricine a vazut macar o data un tablou electric. Este locul in care sunt montate sigurantele. Varianta lor clasica, cea fuzibila, insa a fost treptat inlocuita de cele automate. Desigur, si astazi exista numeroase locuri care inca dispun de cele fuzibile. Cu toate acestea, tot mai multi prefera sa le inlocuiasca pentru ca automatizarea lor inseamna din start mai multa protectie.

Rolul indeplinit de sigurante in general este unul: de a intrerupe circuitul unde acestea sunt conectate in cazul in care o valoare data a curentului electric este depasit intr-un anumit interval de timp. In cazul sigurantelor fuzibile, intreruperea se realizeaza prin topirea elementelor fuzibile.

Sigurantele automate - pentru protectie sporita

Modernizarea sigurantelor a avut ca obiectiv asigurarea unui grad mai inalt de protectie in caz de scurtcircuit, de supraincarcare. Acest rol este indeplinit cu succes astazi de sigurantele automate, care se impart in mai multe tipuri. Asa cum le regasiti si in portofoliul magazinului nostru, exista sigurante automate faza - nul, siguranta monopolare, sigurante bipolare, bipolare cu protectie diferentiala, tripolare, tetrapolare, respectiv tetrapolare cu protectie diferentiala.

Ca si in cazul sigurantelor fuzibile, rolul indeplinit este acelasi - sa asigure protectia necesara contra incendiilor. Acestea apar de obicei de la circuitele electrice defecte. Poate fi vorba despre un defect de izolatie, de suprasarcina, de scurtcircuit. Ca atare, acestea vor elimina riscul de a suferi un soc electric, in cazul persoanelor care sunt in contact indirect.

Preferinta pentru siguranta automata este de inteles. Aceasta nu mai necesita inlocuire ca in cazul celei fuzibile. Orice casa moderna tinteste spre un confort inalt, iar acest aspect nu este trecut cu vederea. Manipularea lor este simpla in cazul in care curentul este intrerupt si anume este necesara simpla declansare manuala a comutatorului odata ce a fost inlaturat defectul.

Pentru a avea siguranta ca modelul ales este cel potrivit pentru locuinta, este necesar sa va raportati la:

- tensiunea de utilizare, care va fi cuprinsa intre 230 si 440V.

- curentul estimat pentru circuitul protejat

- curba de declansare

- capacitatea de rupere

- coordonarea cu echipamentele de protectie existente

Amintim despre categoria sigurantelor automate diferentiale. Acestea sunt de tip DDR, adica intrerupatoare automate de curent diferential rezidual. Se folosesc cu succes ca masura suplimentara de protectie, atunci cand cea de baza nu este considerata suficienta. Ofera protectie la defect. Sunt solutia optima pentru a evita riscul de incendiere sau de electrocutare.

Pentru a alege modelul potrivit trebuie sa tineti cont de tipul de aplicatie, curentul nominal, tensiunea de alimentare, protectia la scurtcircuit si suprasarcina, tipul de alimentare (monofazata sau trifazata), selectivitate, caracteristica de declansare, sensibilitate. Totodata, acestea pot fi de tip AC, A sau B. Inainte de a alege, asigurati-va ca ati inteles in ce cazuri se recomanda fiecare.

Recomandarea noastra este ca alegerea sa fie facuta in colaborare cu un electrician experimentat. In acest mod, stiti ca nu va expuneti niciunui risc, iar tabloul electric va fi alcatuit din sigurantele automate potrivite.