Coșul este gol!
Daca esti in conducerea administrativa a unei localitati sau daca doresti, ca simplu cetatean, ca localitatea ta sa fie una mai luminata, trebuie sa te gandesti la siguranta si confortul locuitorilor din acel oras. Din acest motiv, este absolut necesar ca noaptea, strazile din oras sa fie iluminate eficient, un timp indelungat.
Iluminatul de exterior este o solutie pentru o multime de spatii cum ar fi: fatade de cladiri, parcuri, monumente, benzi pentru biciclete si autostrazi. In functie de zona, iluminatul poate orienta circulatia pe anumite zone publice, imbunatateste siguranta si creaza o ambianta placuta.
In zonele publice, cantitatea si tipul de trafic determina clasa de iluminare pentru o anumita strada. Cu cat clasa de iluminare este mai mare cu atat cerintele de iluminare sunt mai complexe. In centrele urbane aglomerate clasa de iluminare poate ajunge pana la 1 sau 2, iar pe strazile silentioase si slab circulate - 5 sau 6. Conform studiilor, iluminarea scazuta a strazilor este un factor major care determina o frecventa ridicata a accindentelor rutiere, cat si a actelor de vandalism si furt.
Pe langa aceste roluri, stalpii de iluminat stradali, au si un aspect estetic pe masura. Legat de aspectul estetic, stalpii de iluminat stradali pun orasul in valoare prin lumina pe care o emana si ofera o atractivitate aparte.
Este deci elementar ca iluminatul sa nu mai fie perceput doar ca factor de siguranta publica si masura de prevenire a delictelor, ci si ca o modalitate de vitalizare a spatiului public.
In legea nr.230/2006 a sistemului de iluminat public, se stabilesc toate conditiile pe care sistemul public de iluminat stradal trebuie sa le indeplineasca astfel incat sa functioneze in parametri legali.
Potrivit legii, un sistem de iluminat stradal trebuie sa asigure satisfacerea unor nevoi de utilitate publica ale comunitatilor individuale:
a) ridicarea gradului de civilizatie, a confortului si a calitatii vietii;
b) cresterea gradului de securitate individuala si colectiva in cadrul comunitatilor locale, precum si a gradului de siguranta a circulatiei rutiere si pietonale.
Obiectivele pe care trebuie sa le urmarească autoritatile, atunci cand aleg un sistem de iluminat public:
a) orientarea serviciului de iluminat public catre utilizatori si beneficiari;
b) asigurarea calitatii si performantelor sistemelor de iluminat public, la nivel compatibil cu directivele Uniunii Europene;
c) respectarea normelor privind serviciul de iluminat public stabilite de Comisia Internationala de Iluminat, la care Romania este afiliata, respectiv de Comitetul National Roman de Iluminat, denumit în continuare C.N.R.I.;
d) reducerea consumurilor specifice prin utilizarea unor corpuri de iluminat performante, a unor echipamente specializate si prin asigurarea unui iluminat public judicios;
e) asigurarea, la nivelul localitatilor, a unui iluminat stradal si pietonal adecvat necesitatilor de confort si securitate, individuala si colectiva, prevazute de normele in vigoare;
Periodic ar trebui sa se realizeze verificari la stalpii de iluminat stradali pentru a determina daca este necesar sa se realizeze reparatii sau daca este necesara inlocuirea unui bec. Pentru orice retea stradala sunt necesare a se lua in vedere atat aspectele calitative cat si cantitative pentru a putea asigura un iluminat corespunzator. Diversmarket va ofera o gama diversa de produse de iluminat calitative la preturi foarte bune.
Asadar stalpii de iluminat stradali au un rol foarte clar stabilit si amplasamentul lor se decide in functie de conditiile pe care le are o anumita strada. Amplasamentul fiecarui stalp de iluminat stradal se face cu ajutorul documentatiei tehnice sau planurilor de situatie care cuprind harta orasului la o scara potrivita, planul cadastral, schema retelei de distributie a energiei din zona analizata si puterea instalata.