diversmarket.ro Web analytics

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe despre cookies click aici

Tot ceea ce trebuie sa stii despre tabloul electric

Posted by Divers 08.10.2021 0 Comment(s) Diverse,

Tablourile electrice sunt cele care distribuie energia electrica la un receptor sau catre un tablou de distributie. In stil vechi, acestea dispun de sigurante ce se pot detasa. In stil modern lucrurile sunt mai simple. Si ca aspect se poate face o diferenta - tablourile electrice fiind mai minimaliste si compacte.

Ele au cel mai important rol in instalatia electrica a locuintei tale, protejand circuitele electrice interioare prin intermediul intrerupatoarelor (sigurantelor), automate.

Tipuri de sigurante automate

Potrivit specialistilor, exista mai multe tipuri de sigurante automate care pot fi montate in cadrul unuia sau mai multe tablouri electrice. Astfel, avem de-a face cu sigurante automate monopolare, bipolare, tripolare si tetrapolare, precum si diferentiale, dar si automate cu declansator de tensiune minima. Scopul acestor sigurante sau intrerupatoare automate este de a detecta din timp daca exista o suprasarcina si in acest caz, il intrerup din timp, ceea ce inseamna ca te protejeaza de multe daune care pot avea urmari neplacute asupra intregii retele. 

Sigurantele automate, mai eficiente

Unii electricieni sunt de parere ca sigurantele fuzibile sunt de preferat atunci cand vine vorba despre instalatia electrica a unei locuinte, de exemplu, deoarece avem de a face cu o rezistenta foarte ridicata. Cu toate acestea, alti specialisti in domeniu nu au cum sa nu recunoasca faptul ca avantajele sunt mult mai multe de partea sigurantelor automate, care sunt mult mai eficiente si chiar mai sigure. De asemenea, atunci cand se produce un scurtcircuit, nu mai este nevoie sa inlocuiesti nicio componenta, iar curentul electric revine rapid. 

Cum sa alegi un tablou electric

Pentru instalarea de tablouri electrice, recomandarea noastra este ca intotdeauna sa se apeleze la serviciile oferite de un electrician profesionist, care stie exact ce trebuie sa faca pentru ca totul sa fie in perfecta siguranta. Poti apela la ajutorul lui inclusiv cand vine vorba despre achizitionarea componentelor de care ai nevoie pentru tabloul electric de acasa, sau te poti descurca si singur, pentru ca nu este chiar atat de complicat. Dar, sa detaliem putin!

  • Cutia tabloului electric

Exista o oferta destul de generoasa in acest sens. Cele mai multe modele, dar si cele mai utilizate sunt cele fabricate din plastic, prevazute si cu o usita transparenta, care permit accesul mai usor la componente.

Este foarte important sa stii sa alegi dimensiunea corecta a tabloului electric. Chiar daca pentru moment consideri ca unul mic este suficient, gandeste-te putin si ceva mai departe. Este posibil ca in viitor sa fie nevoie de ceva mai mult, asa ca mai bine alege unul care sa fie prevazut cu doua locuri de sigurante. 

  • Tine cont si de dimensiunile casei

Nu putem vorbi despre tablouri electrice similare in cazul unei garsoniere, de exemplu, si al unei vile sau unui apartament cu patru camere. Atunci cand avem de a face cu o garsoniera sau cel mult un apartament cu doua camere, tablourile electrice se recomanda sa fie montate in interiorul locuintei. Ai nevoie de patru sigurante, iar dimensiunea tabloului electric nu va fi una chiar atat de impresionanta. Pentru apartamentele cu trei camere este posibil sa fie nevoie de un circuit suplimentar, prin urmare este nevoie de sase sigurante.

La apartamentele cu patru camere, sau chiar vile, atunci tabloul electric va fi situat in afara locuintei si, in functie de numarul de camere, un model cu 8, 10 sau chiar 12 sigurante este suficient. 

De cele mai multe ori, in cadrul tabloului electric se face si montarea modului sonerie, care seamana foarte mult cu o siguranta automata monopolara. 

Sigurantele automate, indicate pentru tablourile electrice automate

Avand de-a face cu tablouri electrice automate, in mod normal si sigurantele pe care le vei folosi sunt cele automate, care pot fi montate cate una pe fiecare circuit. 

Niciodata nu cumpara orice componenta a instalatiei electrice din locuri ce nu iti inspira incredere. Cel mai bine este ca intotdeauna achizitia sa se faca de la magazine de specialitate, unde gasesti nu doar cele mai bune produse, dar primesti si garantie. In caz contrar, riscul iti apartine, nimeni altcineva nu este vinovat. Chiar nu este cazul sa faci economii acum! 

 

Si, desi sunt ceva mai scumpe, merita sa investesti in sigurante automate, mai ales daca in locuinta ta se gasesc numeroase aparate electrocasnice menite sa iti faca viata mai usoara, dar care sunt mari consumatoare de energie electrica. Este posibil ca in acest caz electricianul sa iti recomande chiar sa renunti la tabloul electric automat si sa optezi pentru o siguranta electrica de 20 de amperi. Totul depinde de cerintele si nevoile tale si ale familiei.

 

Descopera oferta noastra si alege intotdeauna produse de calitate pentru locuinta ta